top of page
חיפוש

עדכונים מחזית המחקר לינואר 2017 - דיקור להפחתת חומצה אורית

ארבל עמיר Dip.CM

דיקור להפחתת חומצה אורית

חומצה אורית היא תוצר הפירוק הסופי של פורינים, קבוצת תרכובות בעלות מגוון תפקידים חיוניים בפעילות תאית תקינה. באדם בריא החומצה האורית עוברת תהליכי פירוק על ידי אנזימים ומפונה דרך הכליות. במצבים מסויימים פירוק ופינוי החומצה האורית כושל ורמתה בדם עולה. מצב זה מהווה אטיולוגיה עיקרית לפיתוח מחלת גאוט מחד,ומאידך מהווה גורם סיכון לכשל כלייתי, מחלות לבביות ומחלות מטבוליות נוספות.

ממחקר שבוצע בסין ופורסם בכתב העת הבין לאומי לקרדיולוגיה נמצא שדיקור בילטראלי ב5 נקודות הshu של מרידיאן הטחול (SP1, SP2, SP3, SP5, SP9) במשך 10 ימים יעיל להורדת רמות חומצה אורית בדם במטופלים בעלי עודף חומצה אורית אסימפטומטית.

המחקר בוצע על 123 מטופלים והשווה בין דיקור מדומה לדיקור אמתי. במחקר בדקו בבדיקת דם ובבדיקת שתן את מדדי החומצה האורית, קראטנין, פרופיל שומנים, גלוקוז, HbA1c ואת האנזימים קסנטין אוקסידאז (XOD) והאנזים מחליף האניונים של החומצה האורית (Urate anion exchanger URAT – 1) האחראיים על ספיגה מחדש בכליות של חומצה אורית.

מטופלים שקיבלו דיקור אמתי זכו להפחתה משמעותית של חומצה אורית בדם. כמו כן רמת החומצה האורית בשתן עלתה ונצפתה ירידה במדדי ה- URAT – 1 . תוצאות אלה מהוות עדות לשיפור הפינוי הכלייתי של החומצה האורית. 1

מחקר זה בוצע בעקבות הדגמה קלינית של הפחתת חומצה אורית, בחולי גאוט, באמצעות דיקור. בשנת 2013 ו2016 פורסמו ב בכתב העת המכובד Rheumatology של אוניברסיטת אוקספורד 2 סקירות מחקריות שממצאיהן, שהסתמכו על 3089 משתתפים, הראו כי דיקור המבוצע באופן יומי למשך 10-14 יום יעיל מתרופות ייעודיות בהפחתת חומצה אורית ובהפחתת כאבים במטופלים הסובלים מגאוט. 2


דיקור מזרז החלמה של פציעות שדרתיות אקוטיות

תאי חיסון מסוג מאקרופאגים ותאי המיקרוגליה העוטפים את תאי העצב אחראיים על הגנתם החיסונית של תאי העצב בעת זיהום או פגיעה חיצונית. חלקם אחראים על תקיפת גורמים זרים (M1) וחלקם אחראיים על תיקון הרקמה ודיכוי הדלקת לאחר הפגיעה. וויסות הפעילות הדלקתית הוא מרכיב חשוב בהחלמה מפציעות עצביות. מחקר שבוצע במחלקת ההרדמה בבית החולים האוניברסיטאי אנהוי (Anhui) שבסין, בדק את השפעת הדיקור החשמלי בנקודות הGV על חלבוני הדלקת ועל יחסי הריכוזים בין תאי M1/M2 בעכברים שעברו פציעה שדרתית. ממצאי המחקר הראו שעכברים שקיבלו דיקור לעומת עכברים שלא קיבלו ייצרו פחות חלבוני דלקת פרו-דלקתיים (IL-6, TNF-alpha, IL-1-beta) ויותר חלבוני דלקת אנטי-דלקתיים (IL-10), וכמו כן, ריכוז תאי M1 היה נמוך ביחס לריכוז תאי M2. כלומר, ברמה אובייקטיבית הניתנת למדידה ניתן לראות את תרומת הדיקור החשמלי בזירוז תהליכי ההחלמה בפציעות עצביות אקוטיות.3



יעילות הדיקור כתוספת לתרופות אנטי דלקתיות לאחר ניתוח הסרת שקדים

ניתוח להסרת שקדים מלווה בכאבי בליעה חמורים המקשים על המטופל באכילה ושתיה עד כדי כך שחלקם מגיעים למצבי התייבשות. משככי כאבים ותרופות אנטי דלקתיות (NSAIDS) מספקות קו טיפול ראשוני ומפחיתות את הסיכון לדימום שניוני, אך לצד זה לא חפות מתופעות לוואי לא נעימות.

מחקר שבוצע בגרמניה על ידי חוקרים מאוניברסיטת היידלברג בדק את יעילות הפחתת הכאב של הדיקור בהשוואה לדיקור מדומה כתוספת לNSAIDS ובהשוואה לטיפול התרופתי לבד. המחקר כלל 46 משתתפים שקיבלו תרופות לאחר הניתוח וחולקו ל3 קבוצות: קבוצת הדיקור האמיתי קיבלה דיקור בנקודות St 44, St 34, Pc5, כשעה לאחר נטילת התרופות, קבוצת הדיקור המדומה קיבלה דיקור בקו המיד-אקסילרי בבטן, והקבוצה השלישית קיבלה טיפול תרופתי בלבד. המשתתפים מילאו שאלון הערכת כאב לפני הטיפול ובמרווחי זמן של 20 דקות, שעה, שעתיים, וכשלוש שעות לאחר הטיפול.

הטיפול בוצע על ידי שחקנים שהוכשרו באופן ספציפי למחקר מבלי ידע קודם המאפשר אבחנה בין קבוצות הדיקור. באמצעות כך איכותו של המחקר נחשבת לגבוהה במיוחד, למעשה גם המטופלים וגם המטפלים לא ידעו האם הם נמצאים בקבוצת הביקורת או בקבוצת הדיקור האמתי.

ממצאי המחקר היו מרשימים. הפחתת הכאב של הדיקור האמיתי הייתה גדולה יותר והתמשכה לפחות 3 שעות לאחר הניתוח בעוד שזו של הדיקור המדומה התמשכה עד כשעה לאחר הטיפול. נוסף לכך בשתי קבוצות הדיקור נצפתה הפחתת כאב משמעותית מזו של ה-NSAIDS. 4


דיקור משפר את איכות חייהם של מטופלים הסובלים מאוסטאופורוזיס

בתחום שיפור החיים בקרב חולי אוסטאופרוזיס נמצאה יעילות נוספת לדיקור. נכון להיום הטיפול התרופתי המקובל בתופעה מורכב ממשככי כאבים הידועים כבעלי פרופיל תופעות לוואי לא מיטבי, ובמיוחד כאשר מדובר על חולים מהגיל השלישי הנוטים לתחלואות משניות נוספות. ממחקר שבוצע בגרמניה במחלקת שיקום של בית הספר לרפואה של אוניברסיטת האנאובר (Hannover) נמצאה אלטרנטיבה. המחקר כלל 53 משתתפים ובדק את יעילותו של הדיקור בהפחתת כאבים ובשיפור אורחות חייהם של מטופלים הסובלים מאוסטאופורוזיס. המשתתפים, שסבלו מכאבים עקב לחץ ודפורמציות בעמוד השדרה כתוצאה מצפיפות עצם נמוכה, חולקו באופן אקראי לקבוצת דיקור שקיבלה דיקור אמיתי בנקודות UB 23 , UB 25, UB 40, UB 60, Gb 34 , K 3, Du 20 ונקודות א-שי, ולקבוצת דיקור מדומה שטופלה בדיקור שטחי בנקודות לא ספציפיות בלבד. הטיפול בשתי הקבוצות נערך פעמיים בשבוע במשך 5 שבועות.

המשתתפים נדרשו למלא שאלוני הערכת כאב סובייקטיבי לפני תקופת הטיפול, בתם התקופה, חודש אחד וכ3 חודשים לאחר סוף הטיפול. ממצאי המחקר הראו שיפור משמעותי בשתי קבוצות הטיפול, אלא שמשתתפי קבוצת הדיקור האמתי נהנתה מהקלה משמעותית יותר בכאבים בזמן מנוחה.

יתרה מזאת, קבוצת הדיקור המדומה נהנתה מהקלה בכאב לכל היותר כחודש לאחר תקופת הטיפול לעומת משתתפים מקבוצת הדיקור האמתי שנהנו מהקלה בכאבים ובאיכות החיים לפחות 3 חודשים שלאחר תום הטיפול.5


השפעות נוספות של דיקור בדלקת הניוונית של הברך (Osteo Arthritis)

דלקת ניוונית של הברך מובילה להפרעות בשווי המשקל, תנועתיות המפרק ועומס בזמן הליכה. דיקור הודגם בעבר כטיפול יעיל להפגת כאבים אך טרם הודגמה השפעתו על איזון חלוקת המשקל התוך מפרקית. מחקר זה הדגים השפעה זו.

החוקרים מסין ביצעו אנליזה לנתוני ההליכה על 15 אנשים בריאים הלוקים בדלקת ניוונית בילטראלית, לפני ואחרי הטיפול בדיקור. ממצאיהם הראו שלאחר הטיפול המטופלים שסבלו מכאב לטראלי הלכו בקצב גבוה יותר, טווח תנועתם השתפר וחלוקת המשקל התוך מפרקית והבין מפרקית התאזנה והתקרבה לזו של מטופלים בריאים מקבוצת הביקורת.

חסרונותיו של המחקר הוא שאינו מבוקר, דבר שאינו מאפשר להסיק האם שיפור המטופלים נגרם עקב אפקט הפלסבו או כתוצאה ישירה וספציפית של הדיקור. על כן תוצאותיו טרם ראויות ליישום קליני על פי הגישה מבוססת הראיות. לעומת זאת, מחקר זה מספק מידע מעניין לחוקרים שיהיו מעוניינים ליישם את אופן הבדיקה בניסויים מבוקרים נוספים.6


מאת: ארבל עמיר Dip.CM עריכה סופית: גיא קארו סיגל Dip.CM


מקורות:

  1. Huang Y, Meng J, Sun B, et al. Acupuncture for serum uric acid in patients with asymptomatic hyperuricemia: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Int J Cardiol. January 2017. doi:10.1016/j.ijcard.2017.0016.

  2. Lu W, Zhang J, Lv Z, Chen A. Update on the Clinical Effect of Acupuncture Therapy in Patients with Gouty Arthritis: Systematic Review and Meta-Analysis. Evidence-Based Complement Altern Med. 2016;2016:1-14. doi:10.1155/2016/9451670.

  3. Zhao J, Zhang R, Wang L, Li Y. Electroacupuncture alleviates the inflammatory response via effects on M1 and M2 macrophages after spinal cord injury. Acupunct Med. January 2017:acupmed-2016-011107. doi:10.1136/acupmed-2016-011107.

  4. Dingemann J, Plewig B, Baumann I, Plinkert PK, Sertel S. Acupuncture in posttonsillectomy pain. HNO. January 2017. doi:10.1007/s00106-016-0289-5.

  5. Schiller J, Korallus C, Bethge M, et al. Effects of acupuncture on quality of life and pain in patients with osteoporosis—a pilot randomized controlled trial. Arch Osteoporos. 2016;11(1):34. doi:10.1007/s11657-016-0288-x.

  6. Liu Y-H, Wei I-P, Wang T-M, Lu T-W, Lin J-G. Immediate Effects of Acupuncture Treatment on Intra- and Inter-Limb Contributions to Body Support During Gait in Patients with Bilateral Medial Knee Osteoarthritis. Am J Chin Med. January 2017:1-13. doi:10.1142/S0192415X17500033.

 
 
 

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


יצירת קשר

הודעה נשלחה

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

טלפון מזכירות האיגוד: 054-6310070

© 2021 by Barak Gombosh, Yaniv Ptia & Avi Peled. Proudly created with Wix.com

bottom of page